Muziek

Geschriften

Film

Foto

Beeldende kunst

Spelregels prijsvraag

Win een workshop voor jouw hele klas

Auteursrecht
ontdekken

Wat is auteursrecht? Waarom bestaat het? En wat kun je er eigenlijk mee? In dit lespakket ontdekken de leerlingen dat  het auteursrecht  wil voorkomen dat iemand anders er met hun muziek, tekst, tekening, foto of vlog vandoor gaat.

HandleidingOuderbriefAchtergrondinformatie

Introductieles

Stel je voor: Je werkt wekenlang aan een liedje, stopt er je ziel en zaligheid in en dan is het eindelijk af. Je springt een gat in de lucht. Maar tot je grote teleurstelling zie je dat mensen jouw liedje illegaal downloaden en gebruik maken van jouw
werk en creativiteit. Werk dat jou bloed, zweet, tranen en geld heeft gekost om te produceren. Ze plaatsen het op social media en monteren het onder hun eigen vlog en dat levert jou niets op. Dat is natuurlijk niet eerlijk. Daarom is het
auteursrecht in het leven geroepen.

LesbriefWerkblad

De lessen

Tobias neemt je in zijn vlogs mee in zijn leven. Hij komt in aanraking met auteursrecht op het gebied van muziek, teksten, foto’s, tekeningen en films. Hij leert het auteursrecht te respecteren, al gaat dat met vallen en opstaan. Net als Tobias ontdekken  jullie in de komende lessen het nut auteursrecht voor jullie.

Verdieping

Beroemd worden

Mediawijsheid, waaronder auteursrecht, kan je helpen als je beroemd wil worden, als je beroemd bent en als je beroemd wil blijven. Wil je weten hoe? Daarover gaat het lespakket ‘Beroemd worden’.

Naar lespakket